Energiatodistus - kuinka sitä tulisi lukea ja hyödyntää?
Tässä artikkelissa käsitellään miten saat energiatodistuksesta hyödyn itsellesi.
Energiatodistuksen lukemisen merkitys
Energiatodistus on tärkeä dokumentti, joka antaa tietoa rakennuksen energiatehokkuudesta käyttäjästä riippumatta.
Se on hyödyllinen työkalu niin rakennuksen omistajille, vuokralaisille kuin potentiaalisille ostajillekin. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä energiatodistuksesta kannattaa lukea ja miksi sen lukeminen on tärkeää.
Energiatodistus on täynnä erilaisia käsitteitä ja lukuja, mitä tavallinen kuluttaja ei välttämättä ymmärrä ja näin todistuksesta saatava arvokas tieto jää usein hyödyntämättä.
Mitä energiatodistuksesta kannattaa lukea?
Energiatodistus sisältää monia tärkeitä tietoja, jotka auttavat ymmärtämään rakennuksen energiatehokkuutta. Tässä on joitakin keskeisiä osia, joihin kannattaa tutustua:
Energialuokka:
Tämä on kirjainluokitus (A-G), joka kertoo rakennuksen energiatehokkuuden. Luokka A tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, kun taas luokka G on vähiten energiatehokas.
On tärkeää huomata, että tämä kirjainluokitus muodostuu energiamuodon kertoimella painotetusta luvusta, joka ottaa siis huomioon myös energiamuodon ympäristövaikutuksen.
Eri energiamuodoilla, kuten sähköllä, uusiutuvalla polttoaineella tai fossiilisilla polttoaineilla, on erilaiset kertoimet, jotka heijastavat niiden ympäristövaikutuksia ja energiatehokkuutta. Siksi esimerkiksi sähkön kerroin on suurempi kuin uusiutuvan polttoaineen. Suurempi kerroin tarkoittaa suurempia hiilidioksidipäästöjä.
E-luvun erittely:
Tämä osio kertoo, kuinka paljon energiaa rakennus kuluttaa vuodessa laskennallisesti. Tässä osiossa on eritelty vakioidulla käytöllä laskettu ostoenergiankulutus sekä energiamuodon kertoimella painotettu ostoenergiankulutus.
Energiankulutuksen vertailemiseksi on tärkeämpää kiinnittää huomiota enemmän vakioidulla käytöllä laskettuun ostoenergiankulutukseen, kuin kertoimella painotettuun. Tämä on realistisempi arvo rakennuksen energiankulutuksesta ja tarkoittaa käytännössä sitä, että kulutuksen laskenta tehdään standardikäytön mukaan eli erilaiset käyttötavat tai käyttäjät eivät vaikuta tuloksiin.
Energian nettotarve:
Tässä osiossa on kerrottu paljonko rakennus tarvitsee laskennallisesti energiaa kilowattitunteina vuodessa tilojen lämmitykseen, ilmanvaihdon lämmitykseen sekä käyttöveden lämmitykseen. Tämä luku ei siis sisällä lämmöntuotannosta, säädöstä ja varastoinnista johtuvia häviöitä.
Tätä arvoa kannattaa myös katsoa, kun vertailee rakennuksien energiankulutusta keskenään. Jos esimerkiksi miettii lämmöntuotantotavan vaihtoa niin silloin energian nettotarve on hyvä vertailuun, koska se ei huomioi nykyistä lämmöntuotantoa.
Toteutunut ostoenergiankulutus:
Toteutuneen kulutuksen avulla voidaan nähdä miten paljon vuoden aikana aiemman asukkaan kulutus on ollut. Yleensä jos puuta on poltettu lämmitykseen sähkönkäytön lisäksi niin tässä on vain arvio poltetun puun tuomasta energiasta, koska harva pitää tarkkaa lukua poltetun puun määrästä. Toteutuneen kulutuksen avulla voidaan suhteuttaa laskennallista kulutusta sekä aiemman käyttäjän toteutunutta kulutusta omaan kulutukseen.
Toimenpide-ehdotukset E-luvun parantamiseksi:
Yleensä perusteelliseen energiatodistukseen on laskettu ja kirjattu kohteeseen soveltuvimmat kustannustehokkaat toimenpide-ehdotukset energiatehokkuuden parantamiseksi. Nämä tiedot ovat energiatodistuksen hyödyllisimpiä tietoja, koska näistä näkee arvion siitä, millä toimenpiteillä voitaisiin pienentää energiankulutusta ja montako kilowattituntia vuodessa milläkin toimenpiteellä voitaisiin säästää.
Joskus laskettu ostoenergiankulutus on reilusti suurempi kuin toteutunut, ja silloin on hyvä ymmärtää ja tutkia mistä tuo johtuu, jotta toimenpide-ehdotuksien laskelmat eivät näyttäisi liian optimistisia lukuja.
Jos asunnon laskettu ostoenergiankulutus on vaikka 25 000 kWh/vuosi ja toteutunut 15 000 kWh/vuosi niin joko laskennassa käytetyt arvot ovat liian suuret johtuen lähtötietojen puutteista, taulukkoarvojen käytöstä tai toteutunut kulutus on väärin tiedossa. Tämän takia tarkkaan laaditut todistukset ovat avainasemassa, kun halutaan käyttää todistusta säästökohteiden kartoitukseen ja tarjota sillä hyötyä sen tilaajalle.
Esimerkiksi Kodin energiapalvelun laatimien omakotitalojen energiatodistuksien toteutuneen ja laskennallisen kulutuksen heiton keskiarvo on ollut vain 13 %.
Miksi energiatodistusta on hyvä osata lukea?
Energiatodistuksen lukeminen on tärkeää useista syistä:
Energiansäästö: Ymmärtämällä rakennuksen energiatehokkuuden voit tehdä tietoisia päätöksiä energiansäästön parantamiseksi.
Kustannussäästöt: Energiatehokkaampi rakennus tarkoittaa usein pienempiä energialaskuja.
Ympäristöystävällisyys: Energiatehokkuuden parantaminen on yksi tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä ja edistää kestävää kehitystä.
Arvon säilyttäminen: Rakennuksen energiatehokkuus voi vaikuttaa sen markkina-arvoon. Energiatehokas rakennus voi olla houkuttelevampi potentiaalisille ostajille tai vuokralaisille.
Pakollinen paperi, joka toimii hyvin sytykkeenä?
Sen sijaan, että ajattelisit näin niin kannattaa hyödyntää lakisääteistä todistusta kotisi energiankulutuksen optimointiin ja esimerkiksi talon valintaa tehdessä. Samalla tuet ympäristöä.
Energiatodistusten ansiosta esimerkiksi uudisrakennusten kehitys on ollut ympäristöystävällisempään suuntaan ja valmistuvien A-energialuokan asuntojen määrä on noussut huimasti sen seurauksena. Energiatodistus ohjaa rakennusvaiheessa energiatehokkaampaan suuntaan ja kannustaa myös uusiutuvan energian käyttöön.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että energiatodistuksen ymmärtäminen on tärkeää sekä taloudellisista että ympäristösyistä. Se auttaa tekemään tietoisia päätöksiä, jotka voivat johtaa merkittäviin säästöihin ja parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.