Voiko energiatodistuksella vaikuttaa talon markkina-arvoon?

08.05.2024

Miten samalle rakennukselle voidaan tehdä täysin erilaiset energiatodistukset ja miten tämä voi näkyä jopa asunnon markkina-arvossa? Molemmat eri tavalla tehdyt todistukset ovat sääntöjen mukaisesti tehtyjä sillä laatija vastaa tietojen keruusta ja laskennasta. Erot tulevat energiatodistuksen laatijan huolellisuuden ja työhön panostamisen kautta.

Kukaan ei estä tekemästä energiatodistuksia ns. liukuhihnamaisesti taulukkoarvoja käyttäen. Vaihtoehtoisesti voidaan perehtyä rakennukseen sekä sen ominaisuuksiin ja käyttää tarkempia arvoja energialaskennassa. Tarkempia arvoja käyttämällä päästään yleensä parempaan energialuokkaan todistuksessa, koska taulukkoarvot ovat lähtökohtaisesti huonompia kuin selvitetyt tarkemmat arvot.

Taulukkoarvoilla tarkoitetaan ympäristöministeriön asetuksessa esitettyjä rakenteiden ja taloteknisten laitteiden arvoja, joita voidaan käyttää energialaskennassa jos muita tarkempia tietoja ei ole saatavilla. 

Valitettavasti helppouden ja nopeuden takia laadinnassa usein käytetään suoraan näitä taulukkoarvoja vaikka aihetta olisi perehtyä rakennuksen suunnitteluarvoihin piirustuksista tai tutkia paikan päällä rakenteita ja taloteknisiä laitteita tarkemmin. Energiatodistuksen tilaaja ei välttämättä ymmärrä mitään energiatodistuksen laskennasta ja siksi todistuksen laatijan vastuulla olisikin panostaa todistuksen tekoon.

Esimerkkilaskelman vertailurakennuksen tiedot

Kohteena molemmissa laskuesimerkeissä on täysin sama yksikerroksinen 150 neliöinen 2002 rakennettu omakotitalo jossa on lämmönlähteenä ilma-vesilämpöpumppu vesikiertoisella lattialämmityksellä sekä tulikiven varaava takka. Ilmanvaihtona on koneellinen poistoilmanvaihto ja ikkunapinta-alaa talossa on yhteensä 20 m².

Ikkunat ovat Suomessa yleisesti käytetyt kolmelasiset MSE ikkunat. Yläpohjan eristystasosta ei ole asukkaalla tietoa ja alapohja on maanvarainen.

Laskelmissa tarkempina arvoina on käytetty tyypillisiä arvoja, mitä on tullut esille taulukkoarvojen sijasta tuon ikäisissä rakennuksissa energiatodistuksia tehdessä. Yläpohjan eristystä on kohteessa joskus parannettu ja tämä on huomioitu myös tarkemmassa laskennassa.


Energiatodistuksen tulos, kun se tehdään käyttäen suoraan rakennusvuoden taulukkoarvoja. Talon E-luvuksi tulee 210 ja se menee energialuokkaan D.

E-luku, kun käytetään taulukkoarvoja
E-luku, kun käytetään taulukkoarvoja

Tietoja:

  • Yläpohjan U-arvo taulukosta: 0,22 W/m2K
  • Alapohjan U-arvo taulukosta: 0,36 W/m2K
  • Ulkoseinien U-arvo taulukosta: 0,28 W/m2K
  • Ikkunoiden U-arvo taulukosta: 2,1W/m2K
  • Lämpöpumpun arvoina käytetty taulukkoarvoa: SPF-luku 2,5
  • Varaavan takan hyötysuhteena käytetty taulukkoarvoa 60 %
  • Laskettu ostoenergiankulutus: 27 413 kWh / vuosi

Energiatodistuksen tulos, kun se tehdään tarkemmin käyttäen selvitettyjä arvoja. Talon E-luvuksi tulee 167 ja se menee energialuokkaan C.

E-luku, kun käytetään tarkkoja selvitettyjä arvoja
E-luku, kun käytetään tarkkoja selvitettyjä arvoja

Tietoja:

  • Yläpohjan U-arvo: 0,09 W/m2K
  • Alapohjan U-arvo: 0,32 W/m2K
  • Ulkoseinien U-arvo: 0,24 W/m2K
  • Ikkunoiden U-arvo: 1,8 W/m2K
  • Lämpöpumpun arvoina käytetty selvitettyä arvoa: SPF-luku 3,2
  • Varaavan takan hyötysuhteena käytetty valmistajan arvoa 82 %
  • Laskettu ostoenergiankulutus: 22 114 kWh / vuosi

Mahdollinen vaikutus markkina-arvoon?

Jos olisit ostamassa taloa ja vierekkäin olisi kaksi samanlaista taloa niin kumman valitsisit? Talon energialuokalla C vaiko talon energialuokalla D? Olisitko valmis tarjoamaan molemmista taloista saman hinnan vaikka toinen on energiatodistuksen mukaan energiatehokkaampi? 

Tai haluaisitko myydä mieluummin asuntoasi C-energialuokalla ja 5000 kWh vähemmän energiaa kuluttavana kuin D-energialuokalla?

Kun potentiaaliset ostajat vertailevat asuntoja niin energialuokka ja energiatehokkuus ovat yhä useammin tärkeitä tekijöitä päätöksenteossa. Korkeampi energialuokka voi houkutella ostajia, jotka arvostavat ympäristöystävällisyyttä ja haluavat säästää energiaa. Parempi energialuokka tarkoittaa myös pienempiä energiakuluja.

Yhteenveto

Tänä päivänä rakennusten energiatehokkuus ja energialuokka ovat kiinnostavia tekijöitä etenkin korkeiden energiahintojen takia. 

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EED) ohjaa rakennuskantaa energiatehokkaimmiksi ja se jää nähtäväksi millainen vaikutus sillä tulee olemaan olemassa olevien pientalojen energiavaatimuksiin. Uudelleen tehty energiatehokkuusdirektiivi (EU) 2023/1791 tuli voimaan 10.10.2023 ja siihen liittyvä kansallinen toimeenpano on saatettava voimaan 10.10.2025 mennessä.

Lakisääteinen kohdekäynti nousee arvoonsa, kun todistus halutaan tehdä huolellisesti. Tällä hetkellä todistusten kohdekäyntien laillisuuden valvonta on periaatteessa mahdotonta tehdä ja siksi markkinoilla liikkuukin paljon energiatodistuksia joihin ei ole tehty eikä tehdä kohdekäyntiä. Tämä voi johtaa huonompaan energialuokkaan ja energiatodistukseen jos taulukkoarvoja käytetään ilman perusteita.

Laadukkaasti tehdyllä energiatodistuksella voi olla vaikutusta asunnon markkina-arvoon tai saatuihin ostotarjouksiin ja se voi nopeuttaa myös myyntiprosessia. Myös rakennuksesta tehdyt kattavat energiatehokkuuden parantamisehdotukset laskelmineen tuo potentiaaliselle ostajalle näkemystä mitä hän voisi tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi ja olisiko ne korjaustoimenpiteet investointina hänelle sopivat.

Harmillisesti myös erot laadintatavoissa heikentävät rakennuksien energiatehokkuuksien vertailukelpoisuutta energiatodistuksien avulla.

Laadukas ja huolellisesti tehty energiatodistus on niin ostajan kuin myyjän etu ja siksi kannattaakin valita energiatodistuksen laatijaksi varmasti energiatodistuksen huolellisesti tekevä asiantuntija.