Kesämökille muuttaminen

13.02.2024

Oletko haaveillut kesämökin muuttamista asuinkäyttöön? Tässä ohjeet siihen ->

Moni haaveilee kesämökille muuttamisesta. Etätyöt voivat mahdollistaa mökillä oleskelua enemmän tai jopa sinne muuttamisen. Eläkepäiviä voisi mennä viettämään omaan rauhaan. Mikäs sen parempi ympäristö työntekoon, töistä kotiinpaluuseen tai eläkepäivien viettämiseen kuin tunnelmallinen mökki järven rannalla? 

Vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muutos on yleensä monimutkainen prosessi. Halusimme laatia ohjeistuksen, jotta haaveiden toteuttamisesta voisi tulla hieman helpompaa.

Muutto kesämökille
Muutto kesämökille

Kun vapaa-ajan asunto muutetaan asuinkäyttöön niin puhutaan yleensä käyttötarkoituksen muutoksesta. Tällä tarkoitetaan sitä, että osoitteeksi tulee mökkisi osoite ja se on sinun kotisi jatkossa. Prosessissa siis rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu asuinrakennukseksi, joka tarkoittaa, että rakennuksen tulee täyttää tarvittavat asuinrakennuksen määräykset. Käyttötarkoituksen muutos on aina luvanvaraista.

Maankäyttö- ja rakennuslaki asettaa vaatimuksia vakituiselle asunnolle. Sen mukaan rakennuksen tulee sopia ympäröivään maisemaan ja rakennettuun ympäristöön. Lisäksi rakennuksen on täytettävä tietyt tekniset kriteerit, jotka koskevat esimerkiksi rakenteiden lujuutta ja vakautta, paloturvallisuutta, hygieniaa, käyttöturvallisuutta, meluntorjuntaa ja lämmöneristystä. Rakennusmääräyskokoelman määräykset määrittelevät myös muita vaatimuksia, kuten huonekorkeuden, ovien leveyden ja korkeuden, lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon sekä keittiö- ja pesutilojen suunnittelun. (MRL 117 §).

Tässä tavanomaiset vaiheet kesämökin muuttamisesta asuinkäyttöön

1. Rakennusvalvonta

Ota yhteyttä mökkikuntasi rakennusvalvontaan. Heiltä saat tietoosi, onko mökilläsi alustavasti edellytyksiä käyttötarkoituksen muutokselle.

2. Kaavoitus

Tarkista millaisella kaava-alueella mökkisi sijaitsee. Kunnan rakennusjärjestyksessä voidaan määritellä ne alueet ja ehdot, joissa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asunnoksi ei vaadi poikkeuslupaa tai suunnittelutarveratkaisua ennen rakennusluvan hakemista (MRL 129 §).

3. Rakennuslupa

Hae rakennuslupaa käyttötarkoituksen muutokselle mökkikunnan rakennusvalvontaviranomaiselta (yleensä kunnilla käytössä Lupapiste). Rakennuslupa vaaditaan, jotta voidaan varmistaa, että hankkeella olisi mahdollista täyttää kaikki paikalliset rakennusmääräykset ja -standardit. Luvan hakemiseen tarvitset yleensä liitteitä (katso kohta 5).

4. Pääsuunnittelija

Tarvitset hankkeellesi yleensä pääsuunnittelijan. Pääsuunnittelija on vastuussa suunnittelun kokonaisuudesta ja koordinoinnista. Hän varmistaa, että suunnitelmat täyttävät rakennusmääräykset ja -standardit, ja että ne ovat yhdenmukaisia keskenään.

5. Liitteet käyttötarkoituksen muutoksen hakemukseen

 Yleensä tarvitaan seuraavia liitteitä ->

  • Asemapiirros
  • Julkisivupiirustus

  • Leikkauspiirustus

  • Pohjapiirustus

  • Todistus hallintaoikeudesta

  • Naapurin kuuleminen

  • Rakennusoikeuslaskelma (yleensä esitetään asemapiirroksessa)

  • Energiaselvitys (energiaselvityksen sisältö vaihtelee kunnittain)

6. Käsittely

Rakennusvalvontaviranomainen käsittelee hakemuksen. Tämä prosessi voi kestää useita viikkoja tai kuukausia riippuen hankkeen laajuudesta ja monimutkaisuudesta.

7. Rakennusluvan hyväksyminen

Jos hakemus täyttää kaikki vaatimukset, rakennuslupa myönnetään.

8. Rakennustyöt

Rakennustyöt / muutostyöt voivat alkaa rakennusluvan myöntämisen jälkeen.

9. Käyttöönottotarkastus

Kun rakennustyöt on saatu päätökseen, rakennusvalvontaviranomainen suorittaa käyttöönottotarkastuksen. Jos kaikki on kunnossa, rakennus voidaan ottaa käyttöön.

10. Käyttötarkoituksen muutos 

Kun rakennus on hyväksytty käyttöön, sen käyttötarkoitus voidaan virallisesti muuttaa. Tämä edellyttää usein myös uuden käyttö- ja huolto-ohjeen laatimista.


Kesämökki järven rannalla
Kesämökki järven rannalla

Vaatimukset ja vaihtoehdot energiatehokkuuden osalta?

Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vaatii yleensä rakennuksen energiatehokkuuden parantamista tai riittävän energiatehokkuuden osoittamista.

Energiatehokkuutta on parannettava rakennuksen rakennus- tai toimenpideluvanvaraisen korjaus- ja muutostyön tai rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä, jos se on teknisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti toteutettavissa. (MRL 117 g §)

Energiatehokkuuden parantamiseen on kolme eri vaihtoehtoa, joista voi valita:

1. Rakennusosakohtaiset vaatimukset.

2. Energiankulutusvaatimukset rakennusluokittain.

3. E-luku-vaatimus rakennusluokittain.

4. Lisäksi jos teknisiin järjestelmiin tehdään korjauksia tai muutoksia, on niille asetettu myös omat vaatimuksensa.

Lisäksi voidaan lukea hyväksi aikaisempia remontteja, jotka ovat parantaneet energiatehokkuutta. Näistä on toimitettava selvitys luvan hakemisen yhteydessä.

Jos rakennushankkeeseen ryhtyvä haluaa, että hänen aiemmin toteuttamansa 9 §:n mukaiset, rakennuksen standardikäytön mukaista energiatehokkuutta parantavat lupaa edellyttämättömät toimenpiteet lasketaan hyväksi, tulee luvan hakemisen yhteydessä toimittaa tarvittavat selvitykset rakennusvalvontaviranomaiselle.

Yleisimmin käytetään valintaa 3. E-luku vaatimus rakennusluokittain.


1. Rakennusosakohtaiset vaatimukset

Kun suunnittelet ja toteutat rakennuksen energiatehokkuuden parantamista rakennusosittain, seuraavat vaatimukset on otettava huomioon:

  1. Ulkoseinä: Ulkoseinän alkuperäisen U-arvon tulee olla korkeintaan puolet alkuperäisestä, mutta enintään 0.17 W/(m² K). Jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu, alkuperäisen U-arvon tulee olla korkeintaan puolet alkuperäisestä, mutta enintään 0.60 W/(m² K) tai parempi.

  2. Yläpohja: Yläpohjan alkuperäisen U-arvon tulee olla korkeintaan puolet alkuperäisestä, mutta enintään 0.09 W/(m² K). Jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu, alkuperäisen U-arvon tulee olla korkeintaan puolet alkuperäisestä, mutta enintään 0.60 W/(m² K) tai parempi.

  3. Alapohja: Alapohjan energiatehokkuutta tulee parantaa mahdollisuuksien mukaan.

  4. Ikkunat ja ulko-ovet: Uusien ikkunoiden ja ulko-ovien U-arvon tulee olla 1.0 W/(m² K) tai parempi. Vanhojen ikkunoiden ja ulko-ovien lämmönpitävyyttä tulee parantaa mahdollisuuksien mukaan.


2. Energiankulutusvaatimukset rakennusluokittain 

Kun rakennuksen energiatehokkuuden parantamisen suunnittelu ja toteutus tapahtuu rakennuksen standardikäyttöön perustuvaa energiankulutusta pienentämällä, on rakennusluokittain noudatettava seuraavaa energiankulutuksen vaatimusta: 

1) Pien-, rivi- ja ketjutalo ≤ 180 kWh/m2.

Tätä lukua ei siis ole vielä muunneltu energiatodistuksessa olevalla energiamuotojen kertoimella.


3. E- lukuvaatimus rakennusluokittain

Jos tätä vaihtoehtoa käytetään, on rakennukselle eli tässä tapauksessa pientalolle laskettava ominainen rakennusluokan mukainen kulutus seuraavan kaavan mukaisesti:

1) Pien-, rivi, ja ketjutalo: E-vaadittu ≤ 0,8 x E-laskettu.

Tämä luku on korjattu energiatodistuksessakin olevalla energiamuotojen kertoimilla.


4. Teknisten järjestelmien vaatimukset

Kun rakennuksen teknisiä järjestelmiä peruskorjataan, uudistetaan tai uusitaan, on noudatettava seuraavia vaatimuksia; 

1) Rakennuksen ilmanvaihdon poistoilmasta on otettava lämpöä talteen lämpömäärä, joka vastaa vähintään 45 % ilmanvaihdon lämmityksen tarvitsemasta lämpömäärästä eli lämmön talteenoton vuosihyötysuhteen on oltava vähintään 45 %. 

2) Koneellisen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ominaissähköteho saa olla enintään 2,0 kW/(m³/s). 

3) Koneellisen poistoilmajärjestelmän ominaissähköteho saa olla enintään 1,0 kW/(m³/s). 

4) Ilmastointijärjestelmän ominaissähköteho saa olla enintään 2,5 kW/(m³/s). 

5) Lämmitysjärjestelmien hyötysuhdetta parannetaan laitteiden ja järjestelmien uusimisen yhteydessä mahdollisuuksien mukaan.


On hyvä ottaa huomioon, että kunta loppupeleissä tulkitsee ja määrää energiatehokkuuden osalta käytännössä mitä haluaa. Tässä on kuitenkin ohjeet, joita kuntienkin pitäisi soveltaa ja useimmat kunnat käyttävät näitä ohjeita.


(4/13 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä).

Käyttötarkoituksen muutos. Energiaselvitys. Muutto kesämökille.